Telefonen spionerte på meg

Slik fant jeg overvåkerne

Illustrasjon: Henrik Lied/
Eirik Solheim/
Harald K. Jansson/
Norge i bilder

På mobilen har jeg 160 apper. Nøyaktig hva de gjør er jeg egentlig ikke sikker på. Men det bestemte jeg meg for å finne ut av.


Skrevet av Martin Gundersen, NRKbeta 

Utdrag fra NRKs reportasje publisert desember
2020. Du kan lese hele reportasjen på NRKbeta.

Jeg har en følelse av at appene spionerer på meg. Ikke at de lytter på hva jeg sier, men at de vet hvor jeg er. At de deler mine minste bevegelser videre. Når jeg er på butikken, ute på byen eller med venner.

Jeg vet det finnes noen som kjøper og selger slik informasjon. Hvordan sporer de oss og hva vil de egentlig med våre data?

For å få svar på disse spørsmålene startet jeg i februar et eksperiment. Jeg skaffet meg en ekstramobil og installerte massevis av ulike apper. Den skulle jeg så bære med meg overalt.

Eller nesten da. Jeg lot den ligge igjen hjemme da jeg tok en koronatest den 6. april.

Lett å misbruke

Det er en god grunn til at følelsen av å bli overvåket har blitt sterkere med årene. I vår var jeg en del av et NRK-team som dokumenterte at over 8300 mobiler ble sporet mens de oppholdt seg på sykehus og krisesentre.

Urban design, Building, Rectangle, Art

DATAPUNKTER: Bildet til venstre viser registreringer av mine bevegelser i området der jeg bor. Til høyre ser du et kart over NRK-kontoret på Marienlyst. Her har det over tid blitt enormt mange registreringer. Illustrasjon: Harald K. Jansson/Norge i bilder


I bytte mot 35.000 norske kroner hadde vi fått tilgang på stedsdata som viste hvor titusenvis av nordmenn hadde beveget seg i 2019.

En av dem var 31 år gamle Karl Bjarne Bernhardsen fra Stavanger. Informasjon gjorde at vi enkelt kunne identifisere ham, selv om selgeren hevdet dataene var anonymisert.

Da vi ringte ham kunne vi fortelle ham hvor han hadde vært, nesten dag for dag, gjennom 2019. Dyrepark. Jobbintervju. Og på sykehus, hvor han hadde vært i flere dager da han ble far for første gang.

– I feil hender kan det bli misbrukt av hvem som helst, sa Karl til oss da han sto frem med sin historie om å bli sporet.

– Et forræderi

Det er et vanlig refreng at kommersiell overvåkning ikke er så farlig: «Det brukes jo bare til annonser.» Men det er etter hvert blitt mange som er ute etter sporene som mobilene våre legger igjen.

Nylig avdekket nettstedet Vice Motherboard at det amerikanske militæret kjøpte data om mobilbevegelser og at en muslimsk bønneapp sendte slike data til selskaper innen den amerikanske forsvarsindustrien.

«Det føles som et forræderi», var reaksjonen fra lederen av en forening for islam-amerikansk samarbeid.

I 2018 ble eieren av en nedlagt Kentucky Fried Chicken-restaurant i grensebyen San Luis arrestert. Han skal ha bidratt til å bygge en tunnel mellom Mexico og USA for å smugle narkotika under grensen.

Etterhvert skal de kommersielle dataene ha blitt delt med avdelingen hos immigrasjonsmyndighetene som tar seg av deportasjoner, ifølge avisen. Den amerikanske toll- og grensemyndigheten (CBP) har også inngått en avtale om å kjøpe «global» tilgang til slike data.

Det er altså ikke helt uten grunn at journalister i NRK blir bedt om å tenke oss om to ganger før vi tar telefonen med når vi skal møte anonyme kilder. Myndigheter kan få tilgang på informasjon om hvor vi er, selv uten godkjennelse fra en domstol.

Om mine mobilbevegelser kommer på avveie kan det få konsekvenser for andre enn meg selv. Det er min største frykt – at noen som har fortalt meg noe i fortrolighet skal bli avslørt.


«I bytte mot 35.000 norske kroner hadde vi fått tilgang på stedsdata som viste hvor titusenvis av nordmenn hadde beveget seg i 2019.»

Deltar på Ateas Sikkerhetsdager

Den 26. april går Ateas Sikkerhetsdager live og ved å melde deg på vil du kunne høre Martin Gundersen fortelle om undersøkelsene han gjorde i 2020. Er det kun anonymisert data appene vi har på telefonen samler inn? Og hva kan disse dataene eventuelt brukes til?

SMUGLERTUNNEL: Den 180 meter lange tunnelen gikk fra en nedlagt KFC-restaurant til et meksikansk hjem. Foto: Homeland Security Investigations / Yuma Sector Border Patrol


Atea Sikkerhetsdager


I år kan du delta på Ateas Sikkerhetsdager,

når det passer DEG!


Hør på korte, konkrete og interessante diskusjoner og samtaler om problemstillinger og utfordringer som opptar norske virksomheter i dag, akkurat når det passer deg. Alt du trenger for å melde deg på er ditt telefonnummer!

Atea Sikkerhetsdager 2021.

Vi behandler informasjonen din med respekt. Mer informasjon om våre retningslinjer for personvern.